За наградите

Национална мрежа за децата връчва наградите „Златна ябълка”, за да отличи личности, организации и институции, които с работата си са допринесли за защита правата на децата и за подобряване на тяхното благосъстояние.

Целта на наградите е да подчертаят колко е важно специалното внимание към всяко дете и да представят най-добрите практики във всички сфери на детския живот.

Тази година наградите “Златна ябълка” ще бъдат връчени за дванайсети пореден път.

Номинациите

Наградите „Златна ябълка“ търсят героите на децата – хора и организации, които помагат за налагане на разбирането, че децата имат нужда от специално внимание и подкрепа.

След приключването на номинациите, на сайта на наградите ще бъде обявено гласуване и всеки ще може да даде своя глас, за да изберем победителите в категориите „Герой на децата“ и „Детска организация“.

С останалите категории – община, училище, болница, журналист, търсим институции и личности,  които излизат извън рамките на формалните изисквания за работата си и въвеждат специални практики, които подпомагат спазването на правата на децата и подобряват техния живот. Ще  отличим също благотворителите на децата, които са помогнали за развитието на новото поколение на страната ни. 

Номинациите в тези категории се правят от организациите членове на Мрежа за децата и от широката общественост. Носителите на приза „Златна ябълка“ се избират от специално жури от експерти в различни сфери на детското благосъстояние.

Критериите

Всички номинации се правят за конкретна дейност/ инициатива на номинираната личност или конкретна практика на номинираната организация. При оценката се взима предвид какви усилия се полагат за гарантирането на правата и благосъстоянието на децата в цялостната дейност на номинирания.

Важни са конкретните постигнати резултати и влиянието върху децата, с които работи номинираната личност, организация или институция. Критерий за оценка са създадените практики и структури за включване на децата и техните семейства във взимането на решения, които се отнасят до тях. От значение за институциите е наличието на цялостна политика за утвърждаване правата на децата, системният подход и успешното организиране и използване на ресурсите за изпълнение на тази политика.