Nomination in category "Училище и детска градина" at

Nominated by Фондация „Здраве и социално развитие“

Детска градина №59 „Елхица“, София

Детското заведение е отворено за специалните деца, като за тях полагат грижа специалисти и е изградена подкрепяща среда

ДГ №59 „Елхица“ за първи път отваря врати в далечната 1982 год. на 15 април. И днес, както и тогава…“всяка сутрин градината наша ни вика „ела!“ и в двора ни посреща красива елха. Тя дори така се нарича -„Елхица“ – пълна с безброй безгрижни дечица – в дванайсет групи играят и пеят като птичките, от най-големите до най-мъничките.“ На входа те посрещат усмихнатите очи на батко Юли/ охранител/. Влизаш в градината, а там те очакват медицинската сестра Мони и г-жа Коцева-директор.  Посрещат с прегръдка всяко дете, намират добра дума за всеки родител и денят ти се усмихва. В групите вече се чува весела детска глъчка. В коридорите се прокрадва невероятен аромат на вкусна манджичка, забъркана с много обич от магьосниците в кухнята. Звучи музика, подканваща децата за утринна гимнастика…..И започва поредното невероятно приключение за децата.

От 2007 година ДГ „Елхица“ отваря вратите си за специалните деца като за  тях полагат грижа два екипа
специалисти. Има изградена подкрепяща среда- 2 логопедични кабинета, два кабинета за работа с психолог,
интерактивна площадка по БДП, зала за  психомоторика, сензорна зала, плувен басейн, био-градинка, билкова спирала.

Градината се оглася от веселия глъч на 303 деца, разпределени в 2 яслени групи, две първи групи, две втори групи, две трети групи, две подготвителни групи и две групи за деца със специални потребности.

Родителското настоятелство е пръв помощник за обогатяване и поддържане на материалната база. Настоятелството финансира и изявите на децата.

ДГ №59 „Елхица“ е най-предпочитаната от родителите градина, защото в нея децата се чувстват обичани, подкрепяни, ценени. Всяка група е оформена като малък уютен дом, където децата играят, учат, почиват. Във всяка  група има специални деца, които са приети и обичани. В детската градина има 29 деца със специални потребности, за които полагат грижи два екипа специалисти. Специалните деца са включени в цялостния живот на детската градина-ежедневни дейности, празници, развлечения, куклени театри, участия в
дейности по проекти, занимания в био-градинката, екскурзии, лагери.

Партньори в подкрепата на децата са Спешъл Олимпикс, НСА-Катедра „Кинезитерапия“ и „Адаптирана
физическа активност“ под ръководството на гл.ас.Вили Александрова и доц. Стефка Джобова, Фондация „Децата и изкуството“ под ръководството на Боряна Занова.

Детската градина работи по собствен образователен модел на приобщаващо образование, който е доказал във времето ефективността си. Образователните практики са насочени към различни начини и форми на учене на децата, за да бъде гарантирано активното им участие в образователния процес и да се създаде атмосфера на приемане, разбирателство, доверие.

В градината специални деца са и децата с изявени дарби. Вокалната група „Елхица“ с ръководител Лили Стоянова всяка година печели награди в различни конкурси – Втора награда сребърен медал на фестивал „Орфеева дарба“ 2018 г.; Първа награда на Фестивал „Младежта твори“2018 г.; Сребърен медал „Пиленце
пее“ 2018 г.

Детската градина е ориентирана към изкуствата и работи по празничен календар като отбелязва с програма
всички празници-Ден на Плодородието, Ден на будителите, Никулден, Коледуване, Баба Марта, Благовец,
Лазаруване, Васил Левски, 3 март, Предаване ключа на знанието, Еньовден.

Всяка година децата са включени в дейности по различни проекти:

 • „Иницииране на изкуството в живота на децата“-СО-„Култура“-3800лв-2007 год
 • „Ремонт на съоръжения-плувен басейн и зала за психомоторика“- Японско посолство-35000 евро-2011г.
 • „Вкусни градинки-уроци от природата за всички“-Фондация заедно-5000лв. 2012год
 • „По пътечка равна върви дружина  славна“ –„Програма за изпълнение на  Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на  Столична община“-3000лв. 2014 год.
 • „Приятел с кончета стани и на света с надежда погледни“ –„Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община“-2500лв. 2015  год.
 • „Бягай, бягай, мой велосипед-все напред, напред“- „Програма за изпълнение на Общинска стратегия за
  развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община“-2496лв. 2016  год.
 • „ На работа ръчички за радост на всички“- –„Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община“2500лв. -2017 год.
 • „Плувай, скачай и играй за победа се бори до край“- –„Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община“-2998.24лв-2018 год.
 • Проект „Екопак“-разделно събиране на отпадъци.
 • Проект „Зелена София“ за облагородяване дворното пространство.
 • Международен Еразъм проект „Gardens To Grow/Градинки в растеж в началното образование/, в който ДГ участва като добра практика и пример за останалите държави участнички в проекта-проектът  се реализира съвместно с „Музейко“ и детски научен музей в Рим
 • Международен проект Урбакт-2 и  Урбакт-3-превенция на ранното отпадане от училище съвместно със Столична община.

Детската градина има добро сътрудничество с много неправителствени организации. Договор за съвместни дейности със СУ „Климент Охридски“ катедра Логопедия-база и практика за студенти.; Съюз на инвалидите в България- съвместно празнуване на Еньовден; НПО  „Братство“ и Храм „Рождество Христово“ за участие на децата –Коледуване, Лазаруване, Великден, Уъркшоп по Добротворчество и Добродетели; Благотворителни
инициативи „От деца за деца“; Активна работа с НРО при детската градина за обогатяване и поддържане на
материалната база.

Във всяка занималня има „Класна стая на бъдещето“/интерактивни дъски, мултимедия, лаптопи/, където децата се чувстват освободени и се включват в заниманията с голямо желание.

Детската градина предлага допълнителни дейности-плуване, народни танци, латино танци, футбол, приложни изкуства, шахмат за деца; художествена гимнастика,английски език.

Детската градина има интерактивна площадка по БДП, където децата активно влизат в роли на пешеходци, на шофьори, на майки с колички. Светофарната уредба е основен атрибут в играта.

Любимо място за уроци сред природата е био градинката. Тя е изградена с много любов от учители и родители, а сега за нея активно се грижат децата. Децата знаят какво е мулчиране, кои растения
са приятели и си помагат, какви грижи се полагат за всяко растение, как се подготвя почвата за засаждане…До био градинката има билкова спирала, също изградена съвместно с учители, родители и деца. Тази година беше направена цветна алея между градинката и спиралата, която даде завършен вид на малкия природен оазис в големия град.

Всяка година децата участват в  празничен концерт, където родителите могат да се насладят на уменията на
децата си-от яслена възраст до подготвителните групи и неизменното участие на специалните деца. Децата
имат участие в два големи юбилейно концерта в Зала „България“. Всички 330 деца представиха фолклорните
региони на България, както и паралел с ритмите на Европейските държави. Усилен труд, голяма отговорност,  неизменно сътрудничество е родителите и заслужени адмирации и аплодисменти за двучасови концерти в една от най-престижните зали.