Nomination in category "Герой на децата" at

Nominated by Сийка Божимирова и Виолина Каменова

Добромир Драев

Добо е основател и клубен водач на клуб „Мадарски конник", Шумен, и повече от 10 години прилага скаутския метод на неформално образование

Добромир Драев или, както го наричат децата – Добо, е основател и клубен водач на Скаутски клуб „Мадарски конник“ – гр. Шумен, повече от 10 години. Историята на неговото „геройство за децата“ започва, когато собственият му син е бил тийнейджър. Наблюдавайки детето си през онези години, Добо разбира, че за да може младежите да израснат достойни и успешни хора, енергията им в детска и младежка възраст трябва да се канализира в правилната посока. Така той започва да търси нещото, което да даде на децата (тогава това са неговият син и приятелите му) свободата да мечтаят и да творят и едновременно с това ангажираността да работят и да изграждат у себе си ценности и морал, които в последствие да бъдат от полза за цялото общество. И Добо открива Скаутството… Скаутството, което  става житейска мисия, верую и вечна любов за него.

В годините Добо развива скаутския клуб в Шумен дотолкова, че от десетина деца в началото, сега в клуба членуват над 60 малки обожаващи Добо, природата и приключенията човечета. И той не спира – работи, живее, диша и гори с мечтите на тези деца! И заразява – още деца, родители, доброволци, приятели и всички, които имат щастие да се докоснат до Добо на децата! През всички тези гоодини Добо помага с опита и най-вече с енергията и вярата си в скаутската идея на много други клубове в страната да започнат да прилагат скаутския метод на неформално образование.

Достатъчно е да видиш любовта, с която децата го гледат в очите и попиват всяка негова дума, всяко нещо, което им показва! Самият той така ги нарича – „Моите дечица!“ и те наистина са негови! Всичките! Добо ги учи на искренност и приятелство, на обич и разбиране за света около тях. Създава за тях приключения, които  им носят радост – като започнеш от това, как да намериш пътя в гората, ако си се загубил; как да помогнеш на приятелчето до теб, ако е пострадало; как да си запалиш огън, за да се стоплиш и след това да го изгасиш, за да предпазиш гората от пожар; и стигнеш до това как да си опечеш скаутски хляб на пръчка и как да си свариш най-вкусния скаутски боб и да си го изпиеш от канчето, защото  си забравил лъжицата вкъщи!

Но не е само това. Защото скаутството не е само оцеляване в природата и заедно с нея… Добо ги учи как да служат на другите– включва скаутите в благотворителни инициативи и кампании и сам организира такива, за да могат те да разберат, че преди всичко трябва да бъдат добри и състрадателни и да помагат винаги, когато могат.

Какво прави Добо „Герой на децата“ ли? Както казва Ели (на 7 год.), едно от децата на Добо от Шумен: „Добо“ идва от „добро“ и „доброволец“.  Какъв по-голям „Герой“ може да има в очите на едно дете от „Добрия герой“!

Номинирахме го, защото хора като Добо трябва да получават признание, за всичко, което правят за децата. Да водят и останалите в идеите и делата си и да придават смисъла на това, да работиш за децата и да градиш тяхното щастие.

Като родители на деца от Скаутски клуб „Мадарски конник“ и в последствие доброволеци към него, имахме късмета да се докоснем до Човека Добо. И да му повярваме! От него разбрахме, че даже да си безкрайно уморен, можеш да продължаваш да се бориш и да не се отказваш. Той ни показа един друг свят – светът, през очите на дете! И ни зарази завинаги – с любовта на Добо към децата! И ни даде смисъл – те – децата на България – моите, нашите, всичките! И грейналите им очи!