Nomination in category "Герой на децата" at

Nominated by Катерина Чобанова

Христина Филипова

Учител и треньор, тя стимулира децата да развиват своите таланти

Физзарядка преди училище. Учителка от Асеновград възражда традициите. Но ако едно време сутрешната гимнастика е била задължителна, то днес в асеновградското училище тя е по желание. А желаещи не липсват. Отпред е винаги тя – Христина Филипова, позната на всички като слънчевата Хари – вдъхновение за поколения деца. Учител по физическо възпитание, както и треньор и хореограф на балетна формация „Косара“. Години наред в името на децата е правила множество различни инициативи и събития, провокирвайки техния интерес да бъдат в училище, да бъдат активно ангажирани с дейности, подпомагащи тяхното развитие.

Хари е герой на децат, защото мисли на първо място за тях и тяхното благосъстояние. Самата сутрешна гимнастика, която организира, е за да научи децата да уважават себе си и своите тела, да се обикнат, да се научат да спортуват, да бъдат в добра физическа форма. Самата инициатива е да може децата да прекарват повече време в училище, а самото училище за тях да бъде едно любимо място, в което има много интересни неща, които не винаги са свързани само с ученето. Хари отива няколко часа по-рано на работа, за да  започнат деня с усмивки, добро настроение и танци.

От друга страна за момичетата, които тренират при нея, както и за всички нейни ученици, тя е и Учител в живота. Винаги подкрепяща, обичаща, вдъхновяваща… Винаги усмихната, борбена и талантлива. Винаги преди всичко Човек –  от онези, които идват и променят живота ти.

Хари заслужава да е герой на децата, защото всяко едно дете за нея е важно и значимо и дава цялото си сърце и душа, да му помогне да се развие и да расте здраво и щастливо в една защитена и творческа среда. Тя подхожда различно и индивидуално към всеки, откривайки онова, което ще отвори малкото сърчице към промяна.

Хари е откривател на таланти. Тя открива у всекиго пламъка  и му помага да го развие, като го мотивира и го подкрепя по не лекия път на израстването.

Христина Филипова беше мой Учител и мой треньор доста години и всичко, което съм видяла да прави безкористно и безусловно за толкова много хора и деца, безмълвно и непретенциозно, ме накара да й се възхищавам още повече. Хари ми е помагала в много трудни моменти и продължавам да наблюдавам как неуморно помага на всяко едно дете, затова мисля, че този труд трябва да бъде оценен и да получи  признание.