Nomination in category "Герой на децата" at

Nominated by Петя Маркова и Елеонора Колева

Ирина Костадинова-Николова и Христина Костадинова-Атанасова

Те са ръководители и хореографи на детски танцов състав, любими учителки, организатори на благотворителни мероприятия и инициативи

Те са две сестри с една душа – отдадена на любовта към българските традиции, българските народни песни и танци, и българските деца. Ръководители са и хореографи на танцов състав „Тракия“ към Народно Читалище „Христо Ботев“ 1902 , ГХ „Тракия“ към същото читалище, детски танцов състав „Тракия“, ГХ „Ритъм“(всички наброяващи повече от 100 възрастни и 30 деца). Ръководените от тях състави участват в редица национални и международни конкурси и фестивали, на които печелят призови места.

Ирина е председател на Народно читалище „Христо Ботев“ 1902 – Димитровград, а двете са едни от най-любимите учителки в ДГ „Слънце“ и ДГ „Осми март“.

Двете сестри-близначки са млади, талантливи и борбени, блестящ тандем и пример за децата и младите хора в нашия град! Организатори и домакини са на множество благотворителни концерти в подкрепа на болни деца и възрастни. Организират редица инициативи – целогодишна безплатна занималня по приложни изкуства за деца, летни ежемесечни открити репетиции по народни танци на площада пред читалището, многократно са домакини на националната инициатива „Хора за хората“, чиято същина е да възстанови традицията за неделно хоро на мегдана.

Читалището, чийто председател е Ирина Костадинова-Николова, ежегодно организира на Лазаровден детски конкурс за най-красив лазарски венец и съвременен лазарски костюм, в който с удоволствие се включват десетки деца. Под нейно ръководство читалището се опитва да бъде в помощ и активно участва в редица благотворителни инициативи, насочени към закупуване на медицинска техника за детски отделения в болниците на малките градове – „Капачки за бъдеще“, „Жълти стотинки“ и др., като по този начин се стреми да организира свободното време и възможности на децата в ползотворни дейности.

Тези две млади жени напълно заслужават да бъдат наречени Герои на децата, защото са пример за благородство, борбеност, себеотдаване и любов към децата. Но това не е просто любов, а и отговорност, защото те моделират характери и поведение, възпитават човечност!

Отблизо сме свидетели на влиянието, което имат върху подрастващите. Номинираме ги, защото са отговорни, достойни за възхищение и преди всичко приятели на своите възпитаници.