Nomination in category "Герой на децата" at

Nominated by Долорес Мавродиева, Моника Пепеланова, Велина Тонева Илиана Минковска

Искрен Красимиров

Основател на проект "НЕзабравимата България"

Искрен Красимиров е основател на проект „НЕзабравимата България“. Режисьор, продуцент, монтажист, автор на поредица художествено-документални филми за българските национални герои Левски, Ботев, Софроний Врачански, Райна княгиня, Иван Вазов, Захарий Стоянов. От 2013 година до момента е изнесъл уроци по родолюбие в над 700 училища, детски градини, читалища у нас и в цяла Европа, където има български общности. В спектаклите пред децата се явява с униформата на Христо Ботев, рецитира патриотични стихове, прожектира откъси от своите филми и пренася децата в света на Българското Възраждане, където те срещат оживелите на екрана герои. Със своята дейност помага на българските ученици и учители в патриотичното възпитание, което дава самочувствие на подрастващите, че са достойни граждани на България и Европа.

Искрен Красимиров привлича вниманието на децата към националните ценности и идеали и от зрителите ги превръща в участници в образователно-възпитателния процес, а спектаклите се превръщат в едно незабравимо приключение за малки и пораснали българи.

Впечатляваща е неговата отдаденост на каузата и апостолската му издръжливост да изминава десеткихиляди километри изключително с обществен транспорт, за да стигне до всяко българско училище. Впечатляващ е също ентусиазмът и преклонението, с които изнася уроците си, както и спонтанната възторжена реакция на децата.